Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019


ΠΡΟΒΛΗΜΑ 13
Η δύναμη που ασκείται σε σημειακό φορτίο q = 4 μ C, που βρίσκεται σε σημείο Α ηλεκτροστατικού πεδίου, έχει μέτρο F = 6,4×10-4 N. Αν η κατεύθυνση της δύναμης συμπίπτει με τη θετική κατεύθυνση του άξονα x΄x, να βρείτε
α. το μέτρο της έντασης του ηλεκτροστατικού πεδίου στο σημείο Α.
β. την κατεύθυνση του διανύσματος της έντασης στο σημείο Α.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ 14
Να βρείτε το μέτρο της έντασης του ηλεκτρικού πεδίου που δημιουργεί   ένα ακίνητο σημειακό φορτίο Q = 40 μC , σε σημείο Α που απέχει  απόσταση r = 3 m από το φορτίο και να την σχεδιάσετε.
                                                                                                                                     
ΠΡΟΒΛΗΜΑ 15
Να βρείτε το μέτρο της έντασης του ηλεκτρικού πεδίου που δημιουργεί   ένα ακίνητο σημειακό φορτίο Q = -40 μC , σε σημείο Α που απέχει  απόσταση r = 3 m από το φορτίο και να την σχεδιάσετε.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ 16
Δύο ακίνητα σημειακά φορτία Q1 = 40 μC και Q2 = -10 μC απέχουν
μεταξύ τους r = 6 m.Στο σημείο Μ που βρίσκεται στο μέσο των δύο
φορτίων να βρείτε: το μέτρο της έντασης που δημιουργείται  από το Q1  και
το Q2 και να την σχεδιάσετε.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ 17
Δύο ακίνητα σημειακά φορτία Q1 = 2 C και Q2 = +8 C απέχουν
μεταξύ τους r = 12cm. Να βρείτε σε ποιο σημείο της ευθείας (ε), εκτός από το άπειρο, η συνισταμένη ένταση του ηλεκτροστατικού πεδίου είναι ίση με μηδέν.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ 18
Δύο ακίνητα σημειακά φορτία Q1 = 2 C και Q2 = -8 C απέχουν
μεταξύ τους r = 12cm. Να βρείτε σε ποιο σημείο της ευθείας (ε), εκτός από το άπειρο, η συνισταμένη ένταση του ηλεκτροστατικού πεδίου είναι ίση με μηδέν.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ 19
Τα σημεία Α, Β, Γ και Δ είναι κορυφές τετραγώνου πλευράς α = 1 m. Στην κορυφή Α τοποθετούμε ακλόνητο σημειακό φορτίο QA = +0,01 μC. Στην κορυφή Γ τοποθετούμε ένα δεύτερο ακλόνητο σημειακό φορτίο QΓ = - 0,01 μC. Να βρείτε την ένταση του ηλεκτρικού πεδίου που δημιουργεί το σύστημα των δύο φορτίων QA,  QΓ  στο σημείο Β.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ 20
Τα σημεία Α, Β, Γ και Δ είναι κορυφές τετραγώνου πλευράς α = 1 m. Στην κορυφή Α τοποθετούμε ακλόνητο σημειακό φορτίο QA = +0,01 μC. Στην κορυφή Γ τοποθετούμε ένα δεύτερο ακλόνητο σημειακό φορτίο QΓ = - 0,01 μC. Στις κορυφές Β και Δ τοποθετούμε δύο ακόμα ακλόνητα σημειακά φορτία QB = +0,01 μC και QΔ = - 0,01 μC. Να βρείτε την ένταση του ηλεκτρικού πεδίου που δημιουργεί το σύστημα των τεσσάρων QA, QB, QΓ και QΔ στο σημείο Κ στο κέντρο του τετραγώνου.